Welk product mag je echt niet missen?

BLOG

Welk product mag je echt niet missen?

WELK PRODUCT MAG JE ECHT NIET OVRSLAAN?

"Aangezien 80% van de huidveroudering door de zon wordt veroorzaakt, is SPF dé must-have huidverzorging"

Zelfs op een bewolkte dag kan tot 40% van de UV-straling de aarde bereiken. Geloof maar niet dat je binnenshuis veilig bent: UVA stralen gaan door het glas heen!



ZONBESCHERMINGSFACTOR

Precies weten wat verschillende SPF-niveaus betekenen, is belangrijke kennis. De SPF nummer vertelt ons hoe lang het product (indien correct aangebracht) de huid zal beschermentegen UV-stralen. Dit wordt gemeten door de hoeveelheid tijd die een gemiddelde persoon zou nodig hebben om zonnebrand te ervaren.

Een ene persoon zal bijvoorbeeld na ongeveer 10 minuten in de zon zonnebrand ervaren. Als ze een SPF van 30 dragen, kun je die 10 min vermenigvuldigen met een factor 30. Daarom wordt de huid 300 minuten beschermd (5 uren). 

Als huidverzorgingsprofessional raaden ik in de winter doorgaans een SPF 15 tot 20 aan, op zonnige dagen of bij langdurig buiten werkt hoger min SPF30 om ervoor te zorgen dat de bescherming op de huid lang genoeg is. 

Het is nog steeds noodzakelijk om de 2-3 uur opnieuw aan te brengen, ongeacht de beschermingsfactor als beide fysische en chemische SPF kunnen van de huid vervagen in omstandigheden zoals zweten, zwemmen en kledingbewegingen op de huid.



WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN FYSISCH EN CHEMISCHE FILETERS?

FYSISCH

Deze hebben mijn voorkeur vanwege het vermogen om te presteren zonder de natuurlijke functie van de huid te veranderen.

Fysische SPF bestaat meestal uit zink Oxide en titaniumdioxide. Deze actieve stoffen zitten bovenop de huid en creëren een

fysieke barrière die breedspectrumbescherming biedt tegen UVA en UVB stralen zonder de huid te penetreren. 

Zink en titanium verminderen ook ontstekingen en zijn antimicrobieel gunstig voor huidtypes die reactief zijn en vatbaar voor comedonen, waardoor het ook perfect is voor zorg na de behandeling.


CHEMISCH

In een chemisch filter zorgt koolstof voor de uv-bescherming. Maar hoe werkt dat? Simpel gezegd absorbeert de koolstof de uv-straling. 

UVA en UVB stralen worden geabsorbeerd in de huid en worden omgezet in warmte die vervolgens vrijkomt uit het lichaam als een chemische reactie.

Het nadeel van koolstof is dat deze foto-instabiel is: het filter kan door de zonblootstelling niet meer goed uv-straling absorberen. 

Sommige goedkopere chemische filters, zoals avobenzone, kunnen door die verandering in structuur zelfs irriterend gaan werken op de huid.

De actieve ingrediënten in chemicaliën zonnebrandmiddelen zijn onder meer avobenzone, octinoxaat en oxybenzone. 

Chemische SPF moet minstens 30 minuten vóór blootstelling aan de zon worden aangebracht.

Meer geschikt voor activiteiten op het water of voor momenten waarbij transpiratie mogelijk is zoals het sporten.

Chemische SPF trekt snel direct in de huid. 



MIJN FAVORIETEN

Gelukkig zijn de SPF-formules de afgelopen 10 jaar veranderd en bevatten nu ook antioxidanten en andere huidverbeterende ingrediënten. 

Gebruik je graag maar 1 product, dan kan je zeker de hydraterende dagcrème SPF30 van Deep Silk of de Obagi360 Hydrafactor Broad spec SPF30 het hele jaar door gebruiken. Deze helpt je je jonge huid te beschermen en behouden en voorziet een langdurige hydratatie.

Deze niet-vette formule van Obagi Professional-C Suncare is mijn favoriet voor gemengde huiden die gevoelig zijn aan pigmentvlekken omdat het L-ascorbinezuur  (vitamine C) bezit naar een vlekkeloze teint.

De Alpha Day Lotion SPF 15 is ideaal voor de vochtarme, rijpe, gepigmenteerde, problematische en vettige huid  omdat het  Lactaatzuur (melkzuur) bevat, een alpha hydroxy zuur dat exfoieert, hydrateert en pigment verbleekt.



WIL JE WAT EXTRA WETEN OVER ONZE ZONNEFILTERS?

  • ze zijn niet getest op dieren, 
  • veilig voor baby's, 
  • veilig voor oceaanriffen,
  • sommige formules werken als primer, te gebruiken na je vochtinbrengende crème en vóór je make-up



PS

Wie info zoekt over zonnefilters is misschien ook de termen organisch, anorganisch, niet-organisch en mineraal tegengekomen. 

Hoe zit dat dan? Simpel: de chemische filters met koolstof worden ook wel organische filters genoemd. Fysische filters bevatten geen koolstof en heten daarom anorganisch of niet-organisch (dit betekent hetzelfde). En de fysische filters kun je ook minerale filters noemen.