Wat zijn nu peptiden?

BLOG

Wat zijn nu peptiden?

Peptiden behoren tot de top 5 van huidverzorgingsingrediënten omdat ze zo veel in de huidverzorging worden gebruikt.

Peptiden bestaan uit aminozuren - de bouwstenen van het menselijk lichaam. Ze zijn een korte-keten verbindingen van aminozuren en vormen een groot percentage van de dermis in collageenvorm.

Door peptiden op de huid aan te brengen, worden topisch signalen naar de huid gestuurd om de aanmaak van collageenpeptiden voort te zetten die de dichtheid in de huid behouden.

Peptiden kunnen worden afgeleid van planten en dieren, en kunnen ook biochemisch worden gemanipuleerd.


Wat is de functie van de natuurlijke peptiden in de huid?

Peptiden die van nature in de huid zitten, zijn niet hetzelfde als de peptide die in cosmetica zitten. De peptiden in de huid zijn afkomstig van de eiwitten in de huid die zijn opgebroken door enzymen. Deze fragmenten van eiwitten hebben meerdere functies. Ze kunnen de activiteit van hormonen reguleren, het immuunsysteem activeren of deactiveren, zorgen voor communicatie tussen cellen en spelen een rol in het helen van wondjes

Kortom: ze zijn een soort ‘boodschappers’ voor de huidcellen.

De huid heeft een soort communicatiesysteem waardoor de huid weet wanneer er nieuw collageen moet worden aangemaakt.  Dat gaat als volgt: collageen heeft een natuurlijke levensduur en wordt uiteindelijk afgebroken. Als dat gebeurt komen er kleine eiwitfragmenten vrij, en dat zijn dus peptiden. Sommige huidcellen hebben receptoren voor deze peptiden. De peptiden sporen deze cellen aan om nieuw collageen te produceren. Zo wordt de voorraad collageen altijd op peil gehouden. 

Echter, als we ouder worden wordt dat systeem minder effectief en gaan deze huidcellen minder collageen aanmaken. Door synthetische peptiden aan de huid toe te voegen krijgen de cellen weer nieuwe en meer impulsen om nieuw collageen te gaan produceren. Hiervoor worden in cosmetica vier soorten peptiden gebruikt.


ENZYM - REMMENDE PEPTIDES

Remt de enzymreactie, zoals de afgifte van tyrosinase (pigmentvorming), wat de vorming van bruine vlekken tegen gaat.


NEUROTRANSMITTER - REMMENDE PEPTIDES

 Helpen om de afgifte van de vloeistof in onze diepere huidlagen te vertragen die de synaps activeert die beweging van de gezichtsspieren mogelijk maakt. Beschouw dit peptide als een zacht en natuurlijk alternatief voor botox.


DRAGER PEPTIDES

Deze peptiden leveren sporenelementen als koper en magnesium, die helpen bij het genezen van wonden en bij het creëren van gezondere celproductie. De sporenelementen ondersteunen ook de aanmaak van collageen en bevorderen zo de elasticiteit van de huid


SIGNAAL PEPTIDES ZIJN 'COLLAGEEN BOOSTERS'

Deze peptide stimuleren de fibroblasten in de huid tot het produceren van meer collageen, elastine en andere proteïnen in de matrix van de huid, waardoor de huid voller en steviger wordt. Een voorbeeld van deze signaal peptiden is GHK, één van de eerste peptiden die werd benoemd. GHK werd voor het eerst geïsoleerd uit menselijk plasma in de jaren zeventig en pas halverwege de jaren tachtig werd ontdekt welke rol GHK speelt in het helen van wondenDe technologie van de signaal peptiden is dus relatief nieuw.


Hoe lang moet je cosmetica met peptiden gebruiken voordat je resultaat ziet?

Heel lang, in tegenstelling tot producten met AHA of retinol, die meteen resultaat geven. Producten die peptiden bevatten geven pas na enkele weken of maanden zichtbaar resultaat.