Waarom zijn chemische peelings zo populair?

BLOG

Waarom zijn chemische peelings zo populair?

Peelings zijn veilig als ze correct worden uitgevoerd ... MAAR ... er zijn mensen die peelings uitvoeren zonder de juiste opleiding en dan loopt het soms niet goed af. Enkel dermatologen en esthetische chirurgen mogen diepe peelings uitvoeren.

Een van de dingen die we voorafgaand aan een peeling moeten bepalen, is

 • jouw Fitzpatrick huidtype (van 1 tot 6)
 • jouw huidige staat van huidbeschadiging (Glogau-classificatie). 
 • je algemene gezondheid. Er zijn veel factoren die langzamere genezing kunnen veroorzaken.
 • gebruik van medicatieSommige medicijnen kunnen jouw huid gevoelig maken: Accutane, vitamine A, hormoontherapie ed. 
 • je huidtype en huidconditie

Nodig bij het opbouwen van jouw verzorgingsregime en om te zien of peelings een goede optie zijn voor jouw behoeften.

Je weet waarschijnlijk al dat welk type je bent, maar laten we ze doornemen.

 • Normaal - niet te vettig of te droog. Zeer evenwichtig.
 • Droog – de huid voelt altijd uitgedroogd, strak of licht schilferend aan.
 • Vettig – binnen een korte tijd na het wassen glimt de huid weer.
 • Combo – Vette T-lijn en droge wangen.
 • Gevoelig – Rosacea


Waarom moeten we dit weten?

Normale en vette huiden kunnen heel goed met zuren omgaan. We hoeven alleen maar de huid in balans te houden voor een geweldig resultaat.

Een droge huid kan een ongelijkmatige opname hebben. De eerste uitdaging is om de huidlagen in evenwicht te brengen.

Als jouw huid uitzonderlijk gevoelig is, is een chemische peeling misschien niet de beste optie voor jou.

Voorbereiding: cruciale eerste stappen!

Het hebben van een dagelijks huidverzorgingsregime en het voorbereiden op een chemische peeling is één en hetzelfde.

Zou zie je ideale huidverzorgingsroutine er uit:

 • Gebruik regelmatig producten die je huid licht exfoliëren.
 • Gebruik niacinamide (vitamine B) om je huidbarrière gezond te houden en huidproblemen tegen te gaan.
 • Gebruik antioxidanten (zoals vitamine C) om te beschermen tegen schade.
 • Gebruik elke avond een retinoïde (vitamine A) om te helpen bij snelle genezing en huidvernieuwing.
 • Gebruik dagelijks SPF om voldoende bescherming tegen de zon te krijgen. 
 • Gebruik een melanineremmer als je last hebt van pigmentvlekken of als jouw huid een Fitzpatrick 3-6 is.

Veilig exfoliëren kan net zo eenvoudig zijn als het gebruik van een exfoliërende toner of een enzyme masker. Geen korrels.

Waarom moet de huid voorbereid worden op de peeling?

Degenen met een donkerder huidtype lopen een veel hoger risico op het ontwikkelen van pigmentatiestoornissen. Wanneer de pigmentatie toeneemt na een peeling heet dat PIH of Post Inflammatoire Hyperpigmentatie. Als er een verlies is, wordt dit hypopigmentatie genoemd.

Door de aanmaak van melanine in de huid te remmen vóór een chemische peeling uit te voeren,  verkleint het risico op het optreden van pigmentstoornissen.

Een melanineremmer zoals onze Obagi Nu-Derm Blend met 7% arbutine of hydrochinon op recept, wordt sterk aanbevolen voordat een sterkere peeling zoals TCA wordt aangebracht.

Jessners is een veel veiliger zuur, maar een voorbereiding van 1-2 weken wordt toch ook aanbevolen.


Peelings zijn niet voor niets enorm populair - ze werken!

Chemische peelings blinken uit in het verbeteren van de kwaliteit en textuur van de huid. Ze vervagen pigmentatie, verbeteren  acne, minimaliseren littekens en verminderen fijne lijntjes. Speciale zuren zoals TCA zijn ook onderzocht en het is bewezen dat ze helpen bij het stimuleren van collageen, elastine en glycosaminoglycanen (natuurlijke vochtinbrengende middelen) in de huid.


Geduld is ook hier een schone deugd.

Je schade zit heel diep in de huid en het duurde jaren vooraleer ze een zichtbaar probleem werden.  Er zal dus ook tijd nodig zijn om die problemen aan te pakken.

 

Herstelperiode: hoe lang?

Ik wou dat daar een eenvoudig antwoord op was, maar dat is er niet. Het draait er allemaal om, hoe snel je huid zich kan vernieuwen na elke peeling.

Duurt het 5 dagen? 7 dagen? 10 dagen? Of zelfs meer? Dit is geheel afhankelijk van waar je gaat peelen.

Het gezicht pelt altijd het snelst met ongeveer 5 à 10 dagen en het lichaam kan meer dan 30 à 35 dagen nodig hebben om zich volledig te vernieuwen ... maar waarom?

Het heeft te maken met onze follikels!

Hoe meer follikels per vierkante huid er zijn, hoe sneller de omzet. Dit komt omdat de nieuwe huid snel omhoog beweegt van waar de follikel is verbonden met de diepere lagen. In gebieden waar er weinig follikels zijn, zal het langer duren om te genezen.

Weet dat de decolleté maar 20 follikels heeft en overal op het gezicht minstens 400 tot 1100? Dat betekent dat de decolleté na een chemische peeling veel meer tijd nodig heeft om te regenereren en te genezen dan een gezichtspeeling.

Ook de dikte van de huid op sommige huidgebieden speelt een rolDe dunste huid op het gezicht is het gebied rond de ogen dat ongeveer 0,5 mm is en integendeel, de dikste is aan de onderkant van de voet met 4 mm. De gemiddelde lichaamsdelen tussen de 2 à 3 mm dik zijn.

Op de dunste plekken zoals de ogen willen we altijd zachtere zuren gebruiken.

Men kan geleidelijk versterken op de andere delen van het gezicht. Elke persoon is echter anders en jouw huid kan veranderen naarmate je ouder wordt. 

Sommigen krijgen een zeer dunne huid die zeer voorzichtig moet worden behandeld met milde hydroxypeelings.

Anderen die jaren in de zon hebben doorgebracht, kunnen een dikke, verweerde huid hebben met veel UV-schade. Oppervlakkige peelings geven mogelijk niet het gewenste resultaat en een medium peeling kan nodig zijn.

Voorzichtigheid is echter geboden, aangezien een oudere huid veel meer tijd nodig heeft om te regenereren dan een jongere huid.

Daarom beginnen we niet meteen met de hoogste zuren en meeste lagen. Als je te snel gaat, kun je te veel schade aanrichten en de voordelen van een peeling helemaal missen.


Nu hoeven we alleen nog maar te leren over de zuren zelf en wat ze kunnen doen!

 Alle peelings hebben een vergelijkbare basismechanica. Ik breng een exfoliërende chemische stof op je huid aan om de epidermale en dermale structuren te vernietigen. Dit dwingt je huid zich te regenereren, en een betere structuur en visuele verbetering van je huid te creëren.

Eenvoudig gezegd: ik creëer gecontroleerde schade om de herstelling van je huid te stimuleren.

Andere veel voorkomende gecontroleerde verwondingsprocessen zijn needlings, lasers en dermabrasie.

Het type en percentage zuur hangt direct samen met de diepte van de wond.

Er zijn 4 diepten van peelings: zeer oppervlakkig (ZO), oppervlakkig (0), medium (M) en diep (D).

Hydroxy zuren: deze familie van zuren wordt meestal in een enkele laag op de huid aangebracht, getimed en vervolgens geneutraliseerd.

Lactic = uitstekend voor pigmentatie op de buitenste huidlagen. Dit zuur heeft een groot molecuul en wordt als zachtaardig beschouwd. Het wordt voornamelijk gebruikt voor droge en gevoelige huidtypes. Kleinste hoeveelheid droogheid en geen schilfers (ZO).

Mandelic = super keuze voor problemen zoals acne, pigmentatie en fijne lijntjes zonder downtime. Alle huidtypes. Droogte en (bijna) geen schilfers (O).

Glycolic = dit zuur heeft een zeer kleine moleculaire structuur en is een veel voorkomende keuze voor normale en gecombineerde huidtypes die op zoek zijn naar een algemene verfrissing van de huid. Droogte en kleine schilfers.(O-M)

Salicylic = perfecte keuze voor een vette huid en acne. Dit niet-inflammatoire zuur wordt aangetrokken door olie en helpt verstopte poriën te verwijderen en zwelling bij actieve puistjes te verminderen. Droogte en beheersbare schilfers.(O-M)

Jessner = volgende stap in kracht voor acne, vette huid en mensen met diepe pigmentatieproblemen. Veilig voor alle huidskleuren. Melanine prep heeft de voorkeur om PIH te helpen voorkomen. Kan in lagen gelegd worden,  met droogheid en veel zichtbare schilfers op de huid. (M)

TCA [15] = volgende stap voor anti-aging, littekens en veel huidproblemen. Kan in verschillende lagen en beschikbaar in meerdere percentages. Melanine voorbereiding is noodzakelijk om PIH te voorkomen (verplicht bij Fitzpatrick IV, V, VI-types). Droogte met veel schilferende huid mogelijk. (M)

TCA in hogere percentages, Phenol (D) : enkel bij dermatologen en esthetische chirurgen!

 

Als het op zuren aankomt, is het de bedoeling dat je met een laag percentage begint en dan geleidelijk in sterkte opwerkt als dat niet goed genoeg voor je werkt.

Er is helemaal niets te winnen door meteen een hoger percentage zuur toe te passen. Hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt het overmatige irritatie en kan het mogelijk leiden tot verkleuring van de huid.

Nazorg

Als je je producten perfect aanbrengt maar je huid niet beschermt tegen UV-stralen, dan zet je een stap vooruit en twee gigantische stappen terug! Dit geldt vooral voor degenen onder julie die pigmentatieproblemen willen behandelen.

Onthoud dit belangrijke feit! Je smeert waarschijnlijk niet genoeg. SPF kan niet "lichtjes" worden aangebracht als een vochtinbrengende crème. Je hebt een royale hoeveelheid nodig om volledige dekking te geven. Als je de JUISTE hoeveelheid hebt, heb je waarschijnlijk het gevoel dat het te veel is! Dat is het niet.


Had je graag meer informatie? Neem gerust contact op, ik help je graag. 

Ben je overtuigd? Boek je afspraak online. Kies "Chemische Peeling" en probeer je huid reeds voor te bereiden. We bespreken de mogelijkheden in het salon.