BLOG
Als je al een tijdje mijn blogs leest, weet je waarschijnlijk dat retinoïden (vitamine A) een van mijn favoriete ingrediëntencategorieën zijn! Als skin-professional weet ik ook maar al te goed dat ze soms een slechte naam kunnen krijgen voor de eerste reactie die sommigen ervaren ...
Retinisatie is de term die dermatologen vaak gebruiken om de periode te beschrijven waarin de huid zich aanpast aan het gebruik van een actueel retinoïde (vitamine A).
Waarom heeft Retinol officieel de status van icoon in huidverzorging bereikt?
Het ingrediënt, dat een derivaat is van vitamine A, helpt bij "celorganisatie", of de regulatie en optimalisatie van de normale of gezonde processen van onze huidcellen. Ze hebben een brede expertise: het kan helpen fijne lijntjes en rimpels te minimaliseren, acne te verminderen en hardnekkige donkere vlekken te vervagen. Helaas overschaduwen de bijwerkingen van retinol, zoals irritatie, roodheid, droogheid en peeling - hoewel tijdelijk - vaak de vele voordelen ervan.
Deze opflakkeringen van irritatie worden formeel retinisatie genoemd en treden meestal op binnen twee weken na de introductie van het ingrediënt - soms eerder.
Wat is houdt een retinoïde reactie in?
Een deel van deze optimalisatie is een verhoogde snelheid van celvernieuwing (ook wel cellulaire omzet genoemd). Celvernieuwing verwijst naar het proces waarbij nieuwe cellen worden aangemaakt in de basale laag van de epidermis en omhoog gaan naar het stratum corneum totdat ze uiteindelijk worden afgestoten in een proces dat bekend staat als desquamatie. Dit proces duurt ongeveer 28 dagen bij een optimale gezondheid, maar het vertraagt aanzienlijk naarmate we ouder worden.
Opmerking: het verhogen van de celvernieuwing is niet hetzelfde als afschilfering waarbij, door fysieke of chemische middelen, opgebouwde corneocytcellen worden losgemaakt en van het huidoppervlak worden afgestoten.
Naarmate de huid zich aanpast aan een retinoïde en de toename van celvernieuwing, kunnen er enkele ongewenste kortetermijneffecten optreden. Deze symptomen kunnen zijn:
Meestal beginnen deze symptomen na 2-3 weken gebruik zichtbaar te worden en kunnen ze tot 6 weken aanhouden (hoewel 4-5 weken vaker voorkomt).
Tijdens deze periode van retinisatie betekent dat je huid in wezen gewend raakt aan retinoïden die hun werk doen. "Het is gewoon een soort schok voor het systeem"
Voor mensen met een huid die gevoelig is voor puistjes, kan dit op korte termijn een toename van puistjes (ook wel zuivering genoemd) betekenen, aangezien de actieve retinoïden helpen om de poriefollikels te verwijderen, waardoor verdichte corneocytcellen en overtollig talg sneller naar de oppervlakte van de huid komen in een keer.
Bij een gevoelige of droge huid kunnen veranderingen in de cellulaire vernieuwingssnelheid van de huid op korte termijn een toename van transepidermaal waterverlies (TEWL) veroorzaken, wat kan leiden tot irritatie en een verergering van de droogheid.
Het goede nieuws? Deze bijwerkingen zijn niet voor altijd, en de voordelen van het gebruik van retinol of een door dermatologen voorgeschreven retinoïde in uw huidverzorgingsroutine kunnen ernstig opwegen tegen het aanvankelijke ongemak. Bovendien is de mate waarin je irritatie, roodheid of schilfering ervaart (of helemaal niet), afhankelijk van nogal wat factoren.
Vijf tips die het omgaan met retinol zoveel gemakkelijker maken - zodat je eindelijk de hype zelf kunt ervaren.
Tip #1: Retinol is minder irriterend dan andere retinoïden
Eerst een belangrijke woordenschatles. Wanneer dermatologen de term 'retinoïden' gebruiken, spreken ze meestal spreken over receptplichtige formules, of het actieve ingrediënt retinoïnezuur, dat het meestal 10 tot 20 keer krachtiger is dan retinol.
Retinol is het vitamine A-derivaat dat wordt aangetroffen in vrij verkrijgbare producten. Retinolen moeten in de huid worden omgezet in retinoïnezuur om een effect te hebben in tegenstelling tot retinoïden op recept die als retinoïnezuur bestaan.
Omdat retinol een conversieproces op de huid moet doorlopen om de vorm van retinoïnezuur aan te nemen, duurt het langer voordat het effect heeft (dus de resultaten die je wilt voor je huid). Retinol is daarentegen ook wel minder irriterend. Bovendien kunnen retinolen worden geformuleerd met andere ingrediënten die helpen om tegelijkertijd de huid te hydrateren, wat ook kan helpen bij de verdraagbaarheid.
Daarom kan iemand die een door zijn dermatoloog voorgeschreven retinoïdeproduct gebruikt, meer roodheid, peeling en irritatie krijgen dan iemand die een vrij verkrijgbaar anti-verouderingsserum bij mij heeft gekocht.
Tip # 2: Introduceer uw retinol langzaam - maar consequent
Als je nog nooit een retinol of retinoïde op recept hebt gebruikt, is het geen goed idee om het elke avond meteen in te smeren.
"Retinoïden kunnen irriterende dermatitis veroorzaken, die wordt gedefinieerd door iets dat in contact komt met de huid dat irritatie veroorzaakt en kan voorkomen bij iedereen die wordt blootgesteld aan een voldoende hoeveelheid van het product, in tegenstelling tot allergische contactdermatitis, wat over het algemeen een aandoening is die komt alleen voor bij sommige mensen, ongeacht hoeveel van een ingrediënt aan de huid wordt blootgesteld.
Dus, om reacties te minimaliseren, moet je dit ingrediënt heel langzaam en in kleine hoeveelheden introduceren. Een algemeen uitgangspunt is 2-3 keer per week, maar dat kan veranderen afhankelijk van uw huidtype. Iemand met een gevoelige huid kan beter maar één keer per week retinol gaat gebruiken.
Dan is het een beetje afwachten hoe en of je huid reageert. Als er geen problemen zijn met verdraagbaarheid, roodheid of droogheid, kan de gebruiksfrequentie langzaam kan worden verhoogd. Te snel verhogen kan echter ook tot zoveel irritatie leiden zodat je besluit het product wekenlang of helemaal niet meer te gebruiken, waardoor het traject van jouw resultaten mogelijk wordt belemmerd.
Geleidelijke introductie zal je helpen jouw bijwerkingen te beheersen en een consistente gewoonte te ontwikkelen - en dat is de sleutel tot verbetering. "We weten dat de beste producten ter wereld, als ze niet consequent worden gebruikt, niets waard zijn."
Tip #3: combineer je retinol met een vochtinbrengende crème en niacinamide
Het gebruik van een vochtinbrengende crème samen met een retinol kan een deel van de irritatie van retinisatie helpen verzachten. Ik raad je aan de retinoïden over een vochtinbrengende crème of vitamine B3 serum aan te brengen.
Als je een gevoelige huid hebt, kan iets dat "de sandwichtechniek" wordt genoemd, nuttig zijn om irritatie te voorkomen. Dit is wanneer je eerst een moisturizer aanbrengt, dan de retinoïde en dan je moisturizer er weer bovenop.
Tip #4: Gebruik zonnebrandcrème
Je moet elke dag zonnebrandcrème dragen om jouw huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Maar zonnebrandcrème kan ook dienen als een hulpmiddel om retinol-gerelateerde bijwerkingen te verzachten. Ongeacht of je de retinol enkel ' s avonds aanbrengt, het ingrediënt kan irritatie veroorzaken. Die irritatie kan je huid gevoeliger maken voor zonlicht, dus het aanbrengen (en opnieuw aanbrengen) van de juiste hoeveelheid SPF is cruciaal.