Wist jij deze 7 feiten al over (b)acne ?

BLOG

Wist jij deze 7 feiten al over (b)acne ?

Acne is één van de meest voorkomende huidproblemen ter wereld. Logisch dus, dat ik als skincare expert vaak vragen krijgen over een acne-gevoelige huid. 

7 dingen die je moet weten over acne

1. Acne ontstaat door een combinatie van te veel talg en bacteriën

Puistjes zijn in eerste instantie het resultaat van overproductie van talg door de talgklier. Meestal ontstaat zo’n ophoping door hormonen. De bacterie ‘Propionibacterium acnes’ is gek op talg en vermenigvuldigt zich daarin, diep in de porie. Samen met huidirritatie die wordt veroorzaakt door cosmetica of zonlicht, leiden deze omstandigheden tot acne. 

2. Twee toveringrediënten maken het verschil

Sommige mensen hebben af en toe een (hormonaal) puistje, anderen hebben continu terugkerende ontstekingen op steeds dezelfde plek. Gelukkig zijn er twee ingrediënten waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze het verschil kunnen maken: salicylzuur (BHA) en benzoylperoxide. Ze helpen puistjes, roodheid en verstopte poriën verminderen en kunnen de huid echt verbeteren. 

3. Grove poriën bestrijden: het kan!

Als er een te veel aan talg verstopt raakt in de porie, wordt de porie wijder en beter zichtbaar. Geen nood! Je kunt er iets tegen doen. Stop bijvoorbeeld met huidverzorging die poriën verstopt of er voor zorgt dat je huid te veel talg aanmaakt (zoals zeep in vaste vorm). Gebruik daarnaast een exfoliant met salicylzuur (BHA) om overtollige huidcellen van de huid en uit de porie te verwijderen. Ook kun je proberen het teveel aan talg te absorberen met bijvoorbeeld een kleimasker.

4. Passende huidverzorging maakt het verschil

Of je nu een acne-gevoelige huid hebt of niet, gebruik altijd producten die passen bij jouw huidtype én huidbehoefte! Heb je bijvoorbeeld een vette huid, gebruik dan geen rijke crèmes met een dikke textuur, maar liever een gel of lichte lotion. En als je dat nog niet hebt gedaan, ga op zoek naar een exfoliant. Een exfoliant is een tussenstap tussen het reinigen en hydrateren waarmee je dode huidcellen verwijdert en de poriën schoonmaakt met behulp van een zuur, zoals salicylzuur. Let wel op voor 'over-exfoliatie"! Lees meer hierover in Corneotherapie.

5. Mee-eters wegscrubben kan niet

Wanneer de porie nog deels open is, kan het gebeuren dat de combinatie van te veel talg en dode huidcellen wordt blootgesteld aan zuurstof. Hierdoor oxideert het mengsel en kleurt het zwart. Tadaa, daar is je mee-eter. Scrubben heeft geen zin, omdat een scrub enkel je huidoppervlak kan bereiken (en deze soms zelfs beschadigt!) en een mee-eter ontstaat veel dieper in de porie. Hoe kom je dan van die zwarte puntjes af? Door regelmatig een bezoekje te brengen aan je favoriete beauty salon.

6. Ook in de puberteit is acne goed te behandelen

...met de juiste huidverzorging. Helaas bevatten de meeste producten voor tieners onnodige irriterende stoffen die leiden tot een vette huid en puistjes. Hou dit altijd in de gaten. Daarnaast is het belangrijk om de huid goed, maar mild te reinigen. Opstapeling van dode huidcellen is één van de bewezen oorzaken van puistjes en mee-eters. Verwijder dode huidcellen met een product dat salicylzuur bevat (BHA). BHA reinigt de binnenkant van de porie. Zwaarder geschut nodig? Studie na studie heeft aangetoond dat benzoylperoxide de bacterie 'Propionibacterium acne' doodt, een veroorzaker van acne en puistjes. 

7. Littekens van acne kun je niet wegsmeren; wel behandelen

Eerdere acne uitbraken kunnen soms littekens (deukjes en putjes) achterlaten. Helaas is er geen huidverzorgingsproduct om van deze littekens af te komen. Wel kun je huidvullers gebruiken om putjes minder diep maken. Voor het beste resultaat kun je deze combineren met AHA- of BHA-peelings of een serie RF microneeling of fractional laser behandelingen. 



Bacne: hoe ontstaat acne op je rug en wat kun je eraan doen?

Regelmatig puistjes op je rug? Ook wel ‘bacne’ genoemd, afgeleid van back acne. Om de woordspeling kun je misschien nog lachen, maar om de vervelende praktijkervaring uiteraard minder. Zowel een acne-gevoelige huid in het gezicht als acne op je rug ontstaat door dezelfde factoren. We leggen je uit welke. En, ook belangrijk: hoe krijg je bacne onder controle?

Hoe ontstaat bacne?

Of je nu te maken hebt met milde of ernstige bacne: beide varianten worden veroorzaakt door dezelfde factoren. We sommen het onderliggende proces in de huid voor je op.

  • De bacterie Cutibacterium (C.acnes) veroorzaakt een ontsteking
  • De ontsteking zorgt voor zichtbare roodheid
  • Talg, kleine haartjes en vuil hopen zich op in de porie
  • C.acnes voedt zich met talg waardoor de bacterie zich nóg meer vermenigvuldigt

Het resultaat? Rode, oncomfortabele puistjes in verschillende maten op je rug

Bacne valt niet per se in de categorie ‘jeugdpuistjes’, ook bij volwassenen kan acne op de rug opduiken. Aanleg voor een acne-gevoelige huid in de familie kan een oorzaak zijn.

Puistjes op je rug zijn vaak hardnekkiger dan in je gezicht waardoor het lastiger is om ze onder controle te krijgen. Maar, wees gerust: een bacne-gevoelige huid vaarwel zeggen is niet onmogelijk. Je huid vraagt wél om een zeer consequente routine.

Wat kun je doen tegen puistjes op je rug?

Bacne de baas worden begint bij milde huidverzorgingsproducten kiezen die geschikt zijn voor de acne-gevoelige huid. Dan, de stappen: na het reinigen ga je over op leave-on-treatments die zijn samengesteld om huidige puistjes aan te pakken en nieuwe helpen te voorkomen (hierover later meer). We benoemen nogmaals: het is belangrijk om de routine consequent te volgen. Nog een advies in de categorie ‘makkelijker gezegd dan gedaan’: de aanpak heeft baat bij een flink portie geduld.

De beste bacne-producten bevatten geen ingrediënten die de huid kunnen irriteren. Producten met gedenatureerde alcohol, menthol, alle vormen van munt, citrusoliën, eucalyptus, lavendel en zwavel kun je dus beter vermijden.

We horen je denken: welk ingrediënt is wél bewezen geschikt? Salicylzuur. Reinig je rug eerst met een milde, niet irriterende body wash. Breng vervolgens een product aan dat salicylzuur bevat. Salicylzuur helpt niet alleen bestaande puistjes bestrijden en nieuwe voorkomen; de allround superster voor de acne-gevoelige huid zorgt er ook voor dat vlekken na puistjes vervagen.

Een product met 10% azelaïnezuur, helpt ook bij het verminderen van puistjes en roodheid. 

Sommige hardnekkige gevallen van bacne vereisen meer dan de vrij verkrijgbare producten kunnen bieden. Als de puistjes op je rug na een maand dagelijks gebruik niet voldoende reageren op de huidverzorgingsproducten, dan kun je benzoylperoxide proberen. 

Ook verstandig om te doen als de plekken groot en pijnlijk zijn en zich diep onder het huidoppervlak bevinden: de huisarts raadplegen voor orale of andere topische geneesmiddelen (zoals zalf), die je dan in combinatie met de huidverzorgingsroutine kunt gebruiken.

Of body wash-formules voor een acne-gevoelige huid met ingrediënten zoals salicylzuur ook geschikt zijn? In sommige gevallen helpen die enigszins bij hardnekkige puistjes, maar onderzoek toont aan dat salicylzuur het best werkt wanneer het ingrediënt op de huid blijft zitten (leave-on-product) in plaats van te worden afgespoeld. En sla lichaamsscrubs over: in veel van zulke scrubs zitten schurende ingrediënten die ervoor zorgen dat bacne er alleen maar erger uitziet en aanvoelt.


Hulp bij een acne-gevoelige huid rond je haarlijn en hoofdhuid

Regelmatig last hebben van puistjes, is al vervelend genoeg, dus het is niet eerlijk als er ook puistjes langs je haargrens en hoofdhuid tevoorschijn komen. Geen zorgen: er zijn eenvoudige trucs en bewezen oplossingen om die vervelende hoofdhuidpuistjes en bultjes op je voorhoofd te voorkomen. Wij vertellen wat voor ons heeft gewerkt, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.


Veelvoorkomende oorzaken van puistjes rond je haarlijn

Verrassing: de haarverzorgingsproducten die je gebruikt kunnen een oorzaak zijn van puistjes op je rug, nek, borst en haarlijn. Stylingproducten - vooral pommade en wax - zijn de grootste boosdoeners, maar shampoos en conditioners kunnen ook bijdragen.

Ingrediënten in shampoos en conditioners, zoals emollientia, quaterniums, acrylaten en wasachtige verdikkingsmiddelen, zijn bedoeld om aan je haar te blijven kleven. Goed dat ze daartoe in staat zijn, het probleem is alleen dat ze zich ook aan je huid kunnen hechten, waardoor je poriën verstopt kunnen raken. Benieuwd hoe je dat voorkomt?

Was je haar eerst met shampoo en conditioner, spoel daarna goed uit en hou je hoofd daarbij achterover onder de douchekop. Als je je hoofd naar beneden kantelt (zodat het water over je gezicht stroomt) kunnen die 'kleverige' haarverzorgingsingrediënten op je huid terechtkomen.

Ga verder met een zachte, parfumvrije douchegel en geef extra aandacht aan je nek, bovenrug, borst en haarlijn.

Gebruik alleen de hoeveelheid conditioner die je nodig hebt. Te veel conditioner is niet goed voor je haar of huid.

Zorg er bij het aanbrengen van stylingproducten voor dat je je huid rond je gezicht vermijdt. Gebruik je haarlak? Dit product houdt er nogal van om poriën te verstoppen, dus het is zeker aangeraden om je huid hier tegen te beschermen.  

Breng geen crèmes, wax of pommade aan op haartjes die in je gezicht vallen.

Siliconenserums zijn geen probleem. Siliconen zijn poreus, dus ze verstikken je huid niet en veroorzaken geen bultjes op je hoofdhuid.