Wat zijn teleangiëctasiën of spinae?

BLOG

Wat zijn teleangiëctasiën of spinae?

Vandaag heb ik het over een veelvoorkomende huidaandoening met een ingewikkelde naam. Teleangiëctasie wordt gekenmerkt door kleine gebroken of verwijde bloedvaten die zich nabij het huidoppervlak bevinden. Ze verschijnen als fijne roze of rode lijnen die tijdelijk witter kunnen worden als ze worden ingedrukt. Hun karakteristieke draadachtige patroon is wat hen hun bijnaam 'spinaders' opleverde.

Teleangiëctasie is meestal het meest zichtbaar op de wangen, neus en kin (evenals de benen), en wordt het meest aangetroffen bij Fitzpatrick type I en II. Het wordt vaak gezien in combinatie met erytheem en rosacea.

Haarvaten zijn extreem fijne, dunwandige bloedvaten - de kleinste bloedvaten in het lichaam, om precies te zijn. Ze vormen netwerken door het hele lichaam en brengen zuurstof en voedingsstoffen van het bloed naar onze weefsels en voeren afvalstoffen af  voor eliminatie. 

Als reactie op externe stressoren, hitte of andere triggers, verwijden deze bloedvaten (bekend als vasodilatatie) om de bloedstroom te vergroten. Dit is een belangrijk onderdeel van ontstekingen (om meer zuurstof en immuuncellen naar het getroffen gebied te brengen), evenals temperatuurregulatie.

Als gevolg van genetica, gevoeligheid of chronische ontsteking (zoals rosacea), kan de bloedvatwand echter verzwakken, waardoor deze breekt of permanent vergroot wordt, wat resulteert in teleangiëctasie.

Bij de behandeling van cliënten met teleangiëctasie is het vermijden van triggers essentieel voor preventie. Denk aan: UV-blootstelling, extreme hitte en agressieve fysieke exfolianten. Het is ook belangrijk om te werken aan het herstel van de barrière, aangezien een gevoelige huid het meest vatbaar is voor deze aandoening.

Hoewel bestaande teleangiëctasieën geen reden tot ongerustheid is houden we er niet zo van. De meest effectieve behandelingen zijn meestal lasers om de beschadigde bloedvaten te verwijderen. U kunt echter ook werken aan het stimuleren van collageen om de dichtheid en sterkte van de huid te vergroten, wat de transparantie kan verminderen - en op zijn beurt het uiterlijk van teleangiëctasie kan verminderen.

Deze laserbehandeling zal jou zeker helpen