Verband tussen Glycatie en Collageen

BLOG

Verband tussen Glycatie en Collageen

Met de feestdagen in aantocht, zal onze suikerinname waarschijnlijk VEEL omhoog gaan. En overtollige suiker betekent glycatie. Bij Nikki Beauté draait het om genieten van het leven, dus dit is hier geen schande. Dit is echter het perfecte moment om met jou over glycatie te praten.

Leer precies wat dit collageen- en elastinevernietigingsproces veroorzaakt en hoe het leidt tot een gebrek aan stevigheid en een gearceerde textuur rond de mond en tussen de wenkbrauwen.

GLYCATIE

In de meest basale termen is glycatie de chemische binding van een suikermolecuul (glucose, fructose) aan een eiwit of lipide. Dit resulteert in wat bekend staat als Advanced Glycation End-Products (AGE's), die de normale werking van de eiwitten en lipiden verstoren en leiden tot verhoogde ontsteking en oxidatieve stress (d.w.z. "inflammatoir"). Glycatie is betrokken bij bepaalde complicaties bij diabetes en vele andere ziekten naarmate we ouder worden.

Hoewel het een natuurlijk proces is dat we niet volledig kunnen vermijden, neemt de glycatie toe als er teveel suiker in ons lichaam aanwezig is.

Specifiek voor onze huid vindt glycatie plaats wanneer overtollige glucose zich bindt aan collageen- en elastine-eiwitten, wat resulteert in AGE's. De glucose hecht zich aan het collageen of elastine, waardoor het stijf en zwak wordt - en uiteindelijk niet in staat is om te functioneren als de opvullende en versterkende eiwitten die we kennen en waar we van houden.

Natuurlijk zal de afbraak van collageen en elastine resulteren in fijne lijntjes, rimpels, verlies van stevigheid en andere tekenen van veroudering. De veelbetekenende tekenen van glycatie in de huid zijn een soort gearceerd uiterlijk of een "sinaasappelschil"-textuur. De meeste mensen beginnen het als eerste op te merken tussen de wenkbrauwen en rond de mond en kin.

Hoewel bepaalde topicals kunnen helpen het uiterlijk van glycatie te verbeteren, is het niet iets dat gemakkelijk kan worden teruggedraaid. In plaats daarvan kunt u zich beter richten op preventie. Dat betekent echter niet dat we niet een paar trucjes in petto hebben om de effecten ervan te verminderen.

BEHANDELING + PREVENTIE

Ik deel mijn drieledige aanpak, waaronder actuele ingrediënten, pro-behandelingen en veranderingen in het dieet

1. Beperk de suikerinname

Hoewel we glycatie niet volledig kunnen stoppen, weten we wel dat glycatie versnelt wanneer er teveel suiker in ons lichaam is om zich te hechten aan collageen- en elastine-eiwitten. Daarom kan het beperken van onze suikerinname (vooral in de vorm van geraffineerde suikers en eenvoudige koolhydraten) een grote bijdrage leveren aan het remmen van verdere glycatie in de huid.

2. AGE-remmende voedingsmiddelen

In plaats van geraffineerde suiker en enkelvoudige koolhydraten, is aangetoond dat het consumeren van bepaalde polyfenolen en antioxidantrijke voedingsmiddelen de vorming van Advanced Glycation End-Products (AGE's) - zoals kaneel, knoflook, oregano en bosbessen, vermindert.

3. Anti-glycatie-ingrediënten

Voor klanten die moeite hebben met het beheersen van hun zoetekauw, zijn er een paar ingrediënten die potentieel hebben om glycatie te beteugelen. Zo is gevonden dat actueel aminoguanadine de vorming van AGE's in de huid beperkt door zich te hechten aan overtollige glucosemoleculen - waardoor ze worden verhinderd zich te binden aan (en te beschadigen) collageen- en elastine-eiwitten. Evenzo hebben sommige onderzoeken aangetoond dat carnosine (een peptide dat van nature in ons lichaam voorkomt en ook synthetisch wordt geproduceerd) anti-glycatie-effecten heeft, zowel bij inwendig gebruik als bij plaatselijke toepassing.

En tot slot, aangezien glycatie leidt tot verhoogde oxidatieve stress en de afbraak van collageen en elastine, zijn de ingrediënten en behandelingen die ik normaal gesproken zou gebruiken om deze problemen aan te pakken ook hier van toepassing. Denk aan antioxidanten zoals vitamine C en groene thee, retinoïden en collageen-inductietherapie.

Volgende artikel over het boosten van je collageen ook interessant...