Top 4 huidproblemen bij een donkere huid

BLOG

Top 4 huidproblemen bij een donkere huid

Door de toenemende diversiteit in onze samenleving dwingt er zich een grotere kennis van de verschillende huidtypes.

Afhankelijk van iemands afkomst kan de huid verschillen van lichtbruin via donkerbruin tot zwart. Er zijn belangrijke verschillen tussen de lichte en de donkere huid.

De (biologische) opbouw van de huid verschilt waardoor huidaandoeningen er op een donkere huid soms anders uitzien dan op een lichte huid. Er zijn typische huidziekten die vaker voorkomen bij mensen met een donkere huid.

De donkere huid vereist haar eigen specifieke verzorging en behandelingen.


Enkele verschillen tussen de donkere huid en de blanke huid:

  • De donkere huid heeft meer pigment dan de blanke huid
  • De donkere huid is vetter (meer talgklieren)
  • De donkere huid reageert feller op irritatie, beschadiging of ontsteking
  • De donkere huid heeft taaiere collageenvezels
  • De donkere huid is erg gevoelig voor littekenvorming
  • De donkere huid is gevoeliger aan omgevingsfactoren (temperaturen, wind, etc)

Zijn alle behandelingen voor een blanke huid ook geschikt voor een donkere huid?

Nee, met een donkere huid moet er voorzichtiger omgegaan worden daar zij erg gevoelig is voor littekenvorming en pigmentvlekken. Te intensieve behandelingen zoals sterke chemische peelings is bij een donkere huid af te raden. Een donkere huid heeft ook een langer herstel nodig dan een blanke huid. Daarom kies ik eerder voor meerdere gedoseerde behandelingen met een langere intervaL.


Producten voor een donkere huid

Een donkere huid heeft meer en grotere talgklieren met als gevolgd dat de producten niet te vet mogen zijn, maar eerder sterk hydraterend dienen te zijn.


Wat zijn de specifieke uitdagingen van de donkere huid?

Acne

Acne is ook bij de donkere huid een veel voorkomend probleem, zeker omdat ze van nature meer talgklieren heeft. Een bijkomend probleem is de snelle littekenvorming waardoor er extra aandacht aan de nazorg en genezing moet besteed worden.


Hyperpigmentatie

Een donkere huid heeft grotere en sterkere pigmentkorrels dan een lichte huid en is dus zeer gevoelig voor licht zoals UV en IR. De donkere huid is ook eerder geneigd om pigment aan te maken bij trauma, dus voorzichtigheid is geboden.


Littekens

De donkere huid neigt snel naar littekenaanmaak doordat het collageen veel taaier is. Wel een voordeel als we het over veroudering hebben, maar littekens kunnen als ontsierlijk ervaren worden. Bij littekens zijn de behandelmogelijkheden beperkt voor een donkere huid. Het doel is het verfraaien van de littekens, verwijderen bestaat niet.


Dermatosis Papulosa nigra

Deze kleine donker bruin tot zwart gekleurde onregelmatigheden komen vaker voor bij mensen met een gepigmenteerde huid. Deze afwijkingen die voornamelijk in het gelaat en op de hals voorkomen, zijn meestal maar geven vooral cosmetische klachten.


Moet een donkere huid zich in de zon beschermen?

Ook voor mensen met een donkere huid is het uiterst belangrijk zich goed te beschermen tegen de zon met betrekking tot PIH (Post Inflammatory Hyperpigmentation)


Make-up voor de donkere huid

Een donkere huid kan heel wat meer kleuren gebruiken – van zacht tot heel fel – dan een blanke huid.

Let op bij het kiezen van de juiste kleur foundation, daar meestal de kleur van de foundation grijs kan uitslaan, wat een ziekelijke indruk laat.

Laat je adviseren door een visagiste indien je niet zeker bent welke huidtint je hebt.


Lees je graag meer hierover? Download mijn e-magazine "De Uitdagingen Bij Een Donkere Huid".