Mythes over Uv-Bescherming ontmaskerd.

BLOG

Mythes over Uv-Bescherming ontmaskerd.

Tijdens de zomer of tijdens de winter, binnen of buiten, bij zonnig weer of wanneer het bewolkt is, je huid wordt voortdurend blootgesteld aan licht, oftwel UV-straling. Het is onvermijdelijk. Je kunt je niet verstoppen voor de zon, maar je kunt wel de effecten ervan verminderen. De feiten/mythes kennen is al een goed begin.


Mythe 1

"Hoe hoger de SPF, hoe meer tijd je in de zon kunt doorbrengen."

Ja, maar...

De waarde van de zonbeschermingsfactor (SPF) verwijst naar de hoeveelheid UV-blootstelling waartegen het product beschermt; en hoewel dit verband houdt met de tijdspanne, is het niet de enige factor. 

Hoge SPF's bieden slechts een marginale toename van de bescherming tegen zonnebrand ten opzichte van lagere SPF’s en geven vaak een vals gevoel van veiligheid. Zelfs bij gebruik van de aanbevolen SPF 30 of hoger, moet zonnebrandcrème nog steeds minstens eenmaal per twee uur opnieuw worden aangebracht - en vaker als de huid nat wordt. Onze huid metaboliseert SPF zodra deze wordt blootgesteld aan UV-stralen (dit geldt met name voor chemische zonnebrandcrème).

 

Mythe 2

"Elke SPF beschermt tegen alle schadelijke stralen."

Volmondig nee...

Tenzij het wordt aangeduid als breedspectrum, meet SPF alleen jouw bescherming tegen zonnebrand veroorzaakt door UVB-stralen. Veel zonnebrandmiddelen bieden een zwakke bescherming tegen de UVA-straling van de zon, waardoor de huid kwetsbaarder wordt voor minder duidelijke schade.

* Onthoud: UVA staat voor veroudering (Aging); UVB voor verbranden (Burning).

 

Mythe 3 

"De SPF die op het label is afgedrukt, is het beschermingsniveau dat je zal ervaren."

If only...

Vaak stellen fabrikanten SPF-waarden vast op basis van veel zwaardere toepassingen van zonnebrandcrème dan de hoeveelheid product dat de mensen in het echte leven gebruiken. Als je een dunne laag SPF 30 aanbrengt, kan jouw daadwerkelijke zonnebrandbescherming lager zijn dan SPF 5, waardoor de zonnebrandcrème minder effectief is dan een katoenen T-shirt.


Mythe 4 

"Zonnebrandcrème is te vettig en zorgt voor acne outbreaks."

Neen, behalve indien je niet goed reinigt.

Weet dat niet alle SPF's gelijk zijn, maar over het algemeen zal je bij het gebruik van een fysieke zonnebrandcrème minder snel puistjes krijgen dan bij een chemische filter. Belangrijk ik wel dat je goed reinigt na het gebruik van een SPF.

 

SPF: wat betekent het echt?

Voor veel van mijn klanten vertegenwoordigt SPF een abstract niveau van bescherming tegen zonnebrand: hoe hoger het getal, hoe kleiner de kans op zonnebrand.

Ten eerste staat SPF voor Sun Protection Factor en beschermt het alleen tegen UVB-stralen. SPF-waarden (15, 30, 50) zijn bedoeld om de tijd aan te geven die je nodig hebt om in direct zonlicht te verbranden, in verhouding tot de tijd die je zou kosten om zonder bescherming te verbranden. 

Als je bijvoorbeeld normaal gesproken 10 minuten nodig hebt om zonder bescherming in direct zonlicht te verbranden, vermenigvuldig je 10 minuten met de SPF die je gebruikt. Een SPF van 15 zou suggereren dat je 150 minuten (2.5 uur) in de zon kunt liggen voordat je gaat verbranden.

Er zijn een paar redenen waarom deze berekening misleidend kan zijn - en waarom het toch wordt aanbevolen om elke twee uur opnieuw een aanvraag in te dienen, ongeacht de SPF.

  • De meeste mensen, ongeacht hun Fitzpatrick-type, beginnen na slechts 9 tot 12 minuten in direct zonlicht te verbranden. Velen van ons merken het gewoon pas na 20 minuten, nadat onze huid geïrriteerd begint te raken.
  • De meesten van ons passen aanzienlijk minder zonnebrandcrème toe dan wordt aanbevolen. Zonnebrandcrème moet worden aangebracht met 2 milligram per vierkante centimeter huid. Voor een volwassene zou dit betekenen dat ongeveer 35 milliliter SPF wordt gebruikt voor elke 2 uur blootstelling aan de zon. Om dit in perspectief te plaatsen: de gemiddelde persoon past slechts ongeveer 0,4 tot 1,5 milligram zonnebrandcrème per vierkante centimeter huid toe.
  • Algemene slijtage (door water, zweet, wrijving en afbraak door UV-stralen) verzwakt de bescherming van het product na verloop van tijd.

Dus als u zich nog steeds opnieuw moet insmeren, wat is dan het verschil tussen SPF 15 en 50?

Aangezien SPF een maat is voor de tijd en het wordt aanbevolen om elke 2 uur opnieuw een laag in te smeren, ongeacht de SPF, mag je ervan uitgaan dat er geen verschil is tussen de mate van bescherming die wordt geboden door een SPF 15 en een SPF 50. Er zijn echter een paar factoren waar je bewust van moet zijn:

Om de SPF in een formule te verhogen, worden ingrediënten toegevoegd om de afbraak van de zonnebrandcrème door UV-blootstelling te vertragen, de kans op slijtage te verminderen en te beschermen tegen SPF-metabolisatie door de huid.

Zonbeschermingsfactoren zijn niet 100% lineair:

  • SPF 15 blokkeert 93% van de UVB-stralen (laat 7 van de 100 photonen door)
  • SPF 30 blokkeert 97% van de UVB-stralen (laat 3 van de 100 photonen door)
  • SPF 50 blokkeert 98% van de UVB-stralen (laat 2 van de 100 photonen door)

In andere woorden:

Hoewel een SPF 30 niet dubbel zoveel bescherming biedt als een SPF 15, blokkeert een SPF 30 de helft van de UVB-stralen die een SPF 15 doorlaat op je huid.

 

Te onthouden:

De meeste zonnebrandmiddelen behalen niet de SPF die op hun verpakking staat vermeld vanwege defecten, slijtage en verkeerd gebruik (niet genoeg product aanbrengen)! Het kiezen van hogere SPF's kan een marginaal verhoogde bescherming bieden, maar is lang niet zo belangrijk als consistent opnieuw aanbrengen.

En tot slot: een SPF biedt geen bescherming tegen UVA, tenzij deze als breedspectrum wordt bestempeld.


De 2 pijlers van UV-verdediging

Dus als traditionele SPF alleen beschermt tegen verbranding veroorzaakt door UVB, hoe kunnen we dan effectief het kostbare DNA van onze huid beschermen en onregelmatige celvorming voorkomen?

Er zijn twee pijlers om je te verdedigen tegen UVA, UVB en tot op zekere hoogte zelfs HEV die door onze elektronica wordt uitgestoten. Hoewel je er waarschijnlijk al mee bekend bent, laten we het toch maar in detail bekijken.

  • ANTIOXIDANTEN

Antioxidanten moeten worden gebruikt in actuele huidverzorging om te beschermen tegen celafbraak veroorzaakt door UVA-geactiveerde vrije radicalen. De meest effectieve antioxidanten om te gebruiken zijn vitamine A, C en E.

Antioxidanten zijn in staat om elektronen te leveren aan onstabiele vrije radicalen zonder zelf gedestabiliseerd te raken - en daarmee de kettingreactie van vrije radicalen te stoppen. Als ik met mijn klanten praat over zonbescherming, wil ik het belang benadrukken van het gebruik van antioxidanten net zo goed als SPF.

Comfort+ Antioxidant Gel

Environ Antioxidanten Gel

  • BREED-SPECTRUMBESCHERMING

Je moet een zonbeschermingsformule kiezen die beschermt tegen UVB en de meeste UVA. * Zoals eerder vermeld, worden formules die beschermen tegen zowel UVA als UVB breedspectrumbescherming genoemd.

  * Op dit moment is het niet mogelijk om je te beschermen tegen alle UVA, maar het is wel mogelijk om je te beschermen tegen de meeste van zijn atmosferische deeltjes. De antioxidanten die ik jou aanbeveel, zullen helpen bij de verdediging tegen wat je hebt gemist.

Sun Shield Matte Broad Spectrum SPF50



Obagi Medical Broad Spectrum 50