Corneotherapie

BLOG

Corneotherapie

Waarom barrièreherstel bij Nikki Beauté op de eerste plaats komt

Hoewel we het uiterlijk van bepaalde huidaandoeningen tijdelijk kunnen verbeteren, kunnen we geen blijvende verandering in de huid creëren zonder  eerst de gezondheid van de beschermingsbarrière van de huid aan te pakken. 

Dat komt omdat de gezondheid van de huidbarrière het succes bepaalt van:

  1. afgifte van ingrediënten, evenals de
  2. genezingsmechanismen die we proberen te stimuleren door middel van onze gezichtsbehandelingen

Zodra we ervoor hebben gezorgd dat de barrière van jouw huid intact is, gaan we over op actievere behandelingen om de gewenste resultaten te bereiken. 

Wat verstaat men onder huidbarrière?

Je huidbarrière is een mengsel van oliën  en de buitenste laag huidcellen. Denk aan een bakstenen muur, met je huidcellen als de "stenen" en de oliën als de mortel die ze bij elkaar houdt. Je huidbarrière bevat ook gezonde bacteriën die bekend staan als het microbioom en heeft een licht zure pH-waarde. Elke component werkt synergetisch samen om de huid te beschermen tegen verontreinigende stoffen, virussen, bacteriën en al het andere dat de huid kan aantasten. Als eerste verdedigingslinie voor ons lichaam kan de huidbarrière eigenlijk worden beschouwd als onderdeel van ons immuunsysteem - wat ons laat zien hoe belangrijk het is.

Terwijl de huidbarrière voorkomt dat externe irriterende stoffen binnendringen, voorkomt het ook dat vocht naar buiten komt. Deze functie is van cruciaal belang, omdat een gebrek aan water betekent dat onze huidcellen en -mechanismen niet goed kunnen functioneren - wat leidt tot veel verschillende zichtbare huidaandoeningen, waaronder (over)gevoeligheid, eczeem, rosacia, dermatitis, etc.

Dit betekent dat je huid zowel water (hydratatie) als olie (vet) in de huidbarrière nodig heeft. 

Mijn benadering in het salon houdt in om je te helpen de oorzaak van jouw huidprobleem te achterhalen om ervoor te zorgen dat de behandelingen en formules effectief en langdurig zijn.

Ongeveer 80% van de cliënten die ik zie, heeft een tekort aan vocht in hun huid. waardoor hun huid gevoelig wordt en het vermogen om op andere manieren te genezen wordt verminderd. 


Wat is corneotherapie?

 Corneotherapie is het verbeteren en versterken van de huid, door het herstellen van de natuurlijke huidbarrière. Corneotherapie repareert, herstelt, ondersteunt en versterkt de opperhuid, wat resulteert in een mooie gezonde stralende huid!

De huidbarrière kent vele namen: de lipidenmatrix, de vochtbarrière, de zuurtemantel - om er maar een paar te noemen. Het is dus geen wonder dat de barrièrefunctie een van de meest verkeerd begrepen gebieden van huidbehandeling is. Onevenwichtige huidbarrières zijn moeilijk te diagnosticeren en worden grotendeels over het hoofd gezien door merken die in de eerste plaats hun meest actieve ingrediëntenformules willen promoten.

Maar als professional in de huidverzorging zal mijn kennis van de barrièrefunctie van de huid je helpen resultaten te behalen waar andere schoonheidsspecialisten tekortschieten. Dat komt omdat de barrière verantwoordelijk is voor de manier waarop onze huid reageert op productformules en professionele behandelingen.


Hoe komt het dat enkel een gezonde huidbarrière voor blijvende goede resultaten kan zorgen?

  • De gezondheid van onze huidbarrière bepaalt hoe effectief de producten zijn die we aanbrengen omdat het de barrière is die de actieve ingrediënten naar de celkern moet brengen.
  • De vochtbarrière van de huid is de eerste verdedigingslinie van ons lichaam en een belangrijk aspect van ons immuunsysteem. Wanneer onze barrière verstoord is, kan de uitgeputte barrière niet voorkomen dat irriterende stoffen en bacteriën de huid binnendringen en dat kostbaar water ontsnapt.

In deze toestand kan je huid zich maar op één ding concentreren: het opnieuw opbouwen van die beschermende barrière. Dit betekent dat niet alleen actieve ingrediënten niet effectief in de huid worden afgegeven, maar dat de immuunrespons van jouw huid wordt geactiveerd. Deze immuunrespons staat bekend als een ontsteking en leidt tot een verscheidenheid aan zichtbare huidaandoeningen.


Maar wat gebeurt er als de huidbarrière wordt aangetast?

Gelukkig is onze huidbarrière ontworpen om zichzelf op natuurlijke wijze aan te vullen en weer in evenwicht te brengen - en dat is maar goed ook omdat deze constant wordt verstoord! Gewoon door ons gezicht aan te raken, in de zon te stappen of water op onze huid te sprenkelen, kunnen we de complexe balans van de pH, het microbioom en de chemische processen verstoren die altijd plaatsvinden in het stratum corneum.

Na een storing duurt het ongeveer 3 uur voordat de barrière zichzelf normaliseert, mits de juiste omstandigheden aanwezig zijn. Bepaalde factoren kunnen het echter moeilijk maken om dit efficiënt en effectief te doen, vooral bij herhaalde of consistente blootstelling. Deze factoren omvatten het "overpeelen/strippen" door te agressieve producten, blootstelling aan de zon, kou, droog weer enz. 

Deze factoren kunnen chemische processen verstoren, microbioom- en pH-onevenwichtigheden veroorzaken en de lipidenbarrière strippen of uitputten tot het punt waarop de symbiotische bescherming van deze componenten in gevaar komt. Deze tekortkomingen veroorzaken vervolgens een immuunrespons in het lichaam die leidt tot ontstekingen en verder vochtverlies.


TEWL + Ontsteking: een cyclus

Het belangrijkste gevolg van een aangetaste huidbarrière is een proces dat trans-epidermaal waterverlies of TEWL wordt genoemd. TEWL is het verlies van water uit de huid, via het stratum corneum, naar de externe omgeving buiten het lichaam. Gemiddeld verliezen we dagelijks ongeveer 300-400 ml water uit ons lichaam door het proces van TEWL.

Trans-epidermaal waterverlies treedt sneller op wanneer de lipidenmatrix van de huid niet langer bekwaam is in het voorkomen van overmatig waterverlies en / of wanneer het NMF onvoldoende hydratatie binnenbrengt - wat resulteert in een gedehydrateerde huid en een verder aangetaste barrière.

Dit betekent dat een verstoorde barrière zorgt voor een toename van TEWL én een toename van TEWL voor een verstoorde barrière! Daarom is het zo belangrijk om jou te helpen bij het herstellen van je huidbarrière om deze cyclus van uitdroging te stoppen - en de talloze aandoeningen en pathologieën die daaruit kunnen voortvloeien.

Een te hoge hoeveelheid TEWL leidt meestal tot overgevoeligheid van de huid. Huidsensibilisatie treedt op als gevolg van de immuunrespons die plaatsvindt wanneer de huid wordt blootgesteld aan irriterende stoffen en agressors. Zie je, wanneer de huidbarrière niet intact is, kan deze geen bescherming bieden tegen binnenkomende irriterende stoffen en treedt de immuunrespons van de huid in werking, waardoor een "ontstekingsreactie" ontstaat om de binnenvallende agressor te bestrijden. Tegelijkertijd leidt het verhoogde waterverlies dat plaatsvindt wanneer de barrière niet volledig intact is, tot meer immuunrespons en ontstekingen, wat resulteert in een aantal aandoeningen….


Waarom kan een beschadigde huidbarrière leiden tot acne of vettige huiden?

  • Een grote misvatting is echter dat de olie van de huidbarrière hetzelfde is als de olie die vrijkomt uit onze talgklieren. Dit is niet het geval. Het probleem is dat wanneer we hydratatie of water verliezen, onze huid alleen weet hoe ze meer van de olie uit onze talgklieren moet produceren om te compenseren - het soort dat je 'glanzend' maakt en je poriën kan verstoppen

Waarom kan een beschadigde huidbarrière leiden tot een rode, gevoelige, geïrriteerde, trekkerige, droge huid?

  • De balans tussen olie en water is belangrijk omdat de ene de andere ondersteunt en deze de huid beschermen tegen irritatie, droogheid, deshydratatie. Het water en de olie in onze huid vormen samen een groot deel van het volume, dus de barrière is essentieel om de huid mollig, jeugdig en sterk (lees kalm, niet rood) te houden.

Barrièredisfunctie komt vaker dan ooit voor als gevolg van moderne diëten, stressvolle levensstijlfactoren, toegenomen vervuiling, veranderende klimaten en betere toegang tot actieve huidverzorgingsformules - dus het is niet verwonderlijk dat meer en meer mensen een gevoelige huid zullen ervaren als gevolg van barrièredisfunctie op een bepaald punt in hun leven.

Externe factoren, enkel voorbeelden

  • Harde zeep en wasmiddelen (zoals SLS)
  • Geur en enkele etherische oliën
  • Overmatig gebruik van actieve ingrediënten en / of het verkeerd combineren van ingrediënten
  • UV-overbelichting
  • Blauw licht (HEV)
  • Bacteriën
  • Centrale verwarming en airconditioning
  • En een van de meest voorkomende: overmatig reinigen en peelen.
 

Interne factoren

  • Medicatie
  • Voedingstekorten
  • Overconsumptie van diuretica, zoals cafeïne, alcohol
  • Hormonale schommelingen
  • Stress
  • En sommige ziekten of aandoeningen, zoals auto-immuunziekten en hypothyreoïde.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat sommige van deze factoren de huid van sommigen zullen beïnvloeden en bij anderen niet. De ene persoon kan bijvoorbeeld slechts om de week een milde exfoliatie aan, terwijl een andere persoon driemaal per week of zelfs dagelijks kan scrubben, afhankelijk van de huidverzorgingsformule. 

Natuurlijk worden niet ALLE huidaandoeningen rechtstreeks veroorzaakt door een verminderde barrière. Je kunt bijvoorbeeld sommige vormen van acne hebben (in het bijzonder hormonale acne) of hyperpigmentatie zonder een aangetaste barrière - maar de natuurlijke processen van de huid zijn allemaal zo met elkaar verbonden dat je de barrière nog steeds moet ondersteunen bij de behandeling van deze aandoeningen.