8 manieren voor een collageen boost

BLOG

8 manieren voor een collageen boost

Manieren om een gezonder uitziende huid te krijgen door het collageengehalte te verhogen... 

Er zijn een aantal geweldige natuurlijke en niet-invasieve manieren om collageen te stimuleren, maar er gaan zich ook verschillende mythes rond. Wil jij meer te weten komen over de vele opties om jouw collageen een boost te geven voordat ze een collageenbehandeling aan hun persoonlijke routines toevoegen.


Wat is collageen?

Collageen is de meest voorkomende en overvloedige vorm van eiwitten in het lichaam. Het lichaam produceert minder collageen naarmate mensen ouder worden, waardoor rimpels en stijve gewrichten ontstaan. Het wordt aangetroffen in veel weefsels van spieren, botten, pezen, bloedvaten en het spijsverteringsstelsel. Wanneer ik het echter heb over het belang van collageen, verwijs ik over het algemeen naar de voordelen voor de huid.


Wat doet collageen voor de huid?

Naarmate een persoon ouder wordt, produceert zijn lichaam minder collageen. Dit gebrek aan collageen resulteert in de gebruikelijke tekenen van veroudering. Rimpels, slappe huid die zijn elasticiteit heeft verloren en stijve gewrichten zijn allemaal tekenen dat het lichaam minder collageen aanmaakt.

Wanneer het collageengehalte hoog is, is de huid zacht, glad en stevig. Collageen helpt de huidcellen zichzelf te vernieuwen en te herstellen. Collageen helpt ook om de huid vochtig te houden. Dit is de reden waarom collageen door de jaren heen is gezien als een zeer belangrijk ingrediënt voor huidverzorging.


Manieren om collageen te stimuleren

Er zijn veel manieren om het collageengehalte te verhogen. Een persoon kan eenvoudig ander voedsel aan zijn dieet toevoegen, een supplement nemen of een nieuwe oefening toevoegen aan zijn dagelijkse routine.

1) Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een belangrijke verbinding voor collageen in de huid. Het wordt aangetroffen in voedingsmiddelen die rijk zijn aan aminozuren, zoals bonen, wortelgroenten en soja. Het toevoegen van hyaluronzuur aan het dieet via voedsel kan gemakkelijk helpen om het collageengehalte te verhogen. Hyaluronzuur is ook verkrijgbaar als supplement en serum.

2) Vitamine C

Vitamine C is een van de bekendste vitamines. Het menselijk lichaam kan vitamine C niet maken, dus het is erg belangrijk om het uit de Vte halen. Vitamine C is een belangrijk onderdeel van een gezond dieet en is te vinden in voedingsmiddelen zoals citrusvruchten en groene bladgroenten.

Onderzoek van het Indian Dermatology Online Journal suggereert dat vitamine C ook een belangrijke rol speelt bij het beschermen van de huid en het aanmaken van meer collageen in het lichaam. Veel huidverzorgingsbedrijven voegen niet voor niets vitamine C toe aan hun beschermende crèmes.

Vitamine C kan als supplement worden ingenomen of aan de huid worden toegevoegd en wordt in veel voedingsmiddelen aangetroffen. Citrusvruchten, groene bladgroenten, papaja, aardbeien en broccoli zijn allemaal rijk aan vitamine C.

3) Aloë vera-gel

Mensen gebruiken vaak aloë vera-gel om de huid na zonnebrand te behandelen of om uitslag te verlichten. Maar nieuw onderzoek gepost op Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology suggereert dat aloë vera meer voordelen kan hebben. In plaats van te wachten tot huidbeschadiging optreedt en deze te behandelen met actuele aloë vera, gaven onderzoekers mensen een extract van aloë, Aloë-sterolen genaamd, om oraal in te nemen.

De resultaten toonden aan dat de productie van hyaluronzuur en collageen bij de deelnemers bijna verdubbelde. Er was ook een significante vermindering van rimpels in het gezicht. Het lijkt erop dat aloë juist de juiste cellen stimuleert om te groeien.

Mensen vinden het misschien heel nuttig om huidverzorgingsproducten te gebruiken die aloë bevatten. Het kan worden gebruikt als een actuele crème of als een oraal supplement worden ingenomen.

4) Ginseng

Ginseng wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde. Uit een onderzoek dat in 2012 in de Journal of Ginseng Research werd geplaatst, bleek dat ginseng de hoeveelheid collageen in de bloedbaan verhoogt.

Ginseng heeft ook ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen. Onderzoekers merkten ook op dat ginseng het potentieel heeft om veroudering van huidcellen te stoppen. Ginseng wordt vaak gevonden in de vorm van thee, tincturen en supplementen.

5) Antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam helpen beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen die het lichaam kunnen beschadigen. Niet alle antioxidanten zullen de collageenproductie stimuleren, maar ze zullen het aanwezige collageen helpen om het beste werk te doen.

Er zijn veel verschillende soorten antioxidanten die de huid op verschillende manieren kunnen beschermen en verjongen. Antioxidanten zijn overvloedig aanwezig in de natuur en in voedsel. Volgens onderzoek dat is gepost op Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, omvatten voedingsmiddelen en dranken die antioxidanten bevatten: groene thee bevat antioxidanten die kunnen helpen collageen te vernieuwen en de huid te verjongen, bosbessen, zoethoutextract, granaatappel extract, koffie extract, et

6) Retinol

Retinol is een ander type antioxidant dat vaak wordt gebruikt om het collageengehalte in de huid te verhogen. Het helpt de levensduur van collageen te verlengen en blokkeert ook bepaalde enzymen die collageen vernietigen, waardoor het een perfect aanvulling op veel huidverzorgingskits.

7) Roodlichttherapie

Volgens een studie in Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery is therapie met rood licht een snelle en veilige manier om collageen in de huid te verhogen.

Het is aangetoond dat roodlichttherapie de collageengroei verhoogt en rimpels en huidelasticiteit verbetert. Roodlichttherapie is een niet-invasieve methode om collageen te stimuleren zonder bijwerkingen. 

8) Bescherm de huid tegen de omgeving

Het dragen van zonnebrandcrème helpt de huid te beschermen tegen schadelijke blootstelling aan de zon en UV-stralen.

Huidcellen bevinden zich altijd in een cyclus van worden gemaakt en vernietigd. Er zijn echter enkele factoren, zoals het milieu, die het nog erger maken. Ruw weer, vervuiling, blootstelling aan de zon en zelfs stofdeeltjes kunnen de huid beschadigen.

De beschadigde cellen moeten worden vervangen, waardoor het collageengehalte nog meer wordt verlaagd. Een eenvoudige oplossing hiervoor is om de huid gewoon schoon te houden. Dagelijks wassen en exfoliëren kan helpen om het reeds in de huid aanwezige collageen te beschermen.

Op zonnige dagen moeten mensen altijd een goede zonnebrandcrème dragen. Ze moeten hun gezicht waar mogelijk ook met een hoed beschermen. Op zeer heldere dagen kan een zonnebril ook helpen het delicate collageen rond de ogen te beschermen.


Mythen over collageen

Een van de grootste mythes over het verhogen van het collageengehalte is dat je het rechtstreeks op de huid kunt aanbrengen. Gedurende vele jaren beweren lichaamscrèmes, lotions, medicinale zalven en vochtinbrengende crèmes die collageen bevatten, de collageenniveaus te verhogen.

In werkelijkheid zijn collageenmoleculen echter te groot om door te dringen in de onderste lagen van de huid en hebben ze geen echt nut. Dit betekent dat sommige crèmes op de markt die collageen bevatten misschien geldverspilling zijn.


Volgend artikel over HIFU is ook interessant ...